اکنه پوستی و درمان آن

اکنه پوستی و درمان آن

کنترل و بهبود آکنه، بهترین راه حل برای بهبود آکنه و پیشگیری از بروز مجدد آن و ایجاد جوش های جدید، تشخیص علت اصلی بروز آکنه و سپس رفع آن است. چنانچه آکنه خفیف باشد و یا عامل ایجاد جوش، عوامل محیطی باشد، با تغییر سبک زندگی می توان آن را مهار کرد. کارهایی همچـون تغذیه مناسب، پرهیز از خوردن غذاهای فرآوری شده، فست فود و قند مصنوعی،

نوشیدن آب كافي، ورزش، داشـتـن خـواب کافی و دوری از استرس، دوش گرفتن مرتب و شستشـوی زود به زود ملحفه، رو بالشی، برسهای آرایشی و لباسهای ورزشی، به جلوگیری از ایجاد جـوش کمک می کنند. اما در بسیاری از موارد، علت بروز آکنه، تغییرات هورمونی به ویژه بلـوغ، عـادت ماهیانه، بارداری و یا انواع مشکلات هورمونی میباشد که اغلب موجب بروز آکنه شدید می شود.

در این موارد، پس از اطمینان از وجود مشکل هورمونی، موثرترین راهکار برای رفع آکنه، تنظیم هورمونی معمولا از طریق مصرف دارو و همزمان، استفاده موضعی از درموکازمتیک میباشد.

از آنجاکه درمانهای موضعی، بیشتر بر روی جوشهای خفیف موثرند و تنها به طور موقتی آکنه را بهبود میبخشند، لذا مادامی که علت اصلی آکنه، مشخص و رفع نگردد، نمی توان آن را درمان نمود.

لازم به ذکر است که آکنه یک وضعیت پیچیده است و نمی توان به طور کامل آن را درمان کرد، بلکه می توان آن را به کمک محصولات درموکازمتیک ضد آکنه کنترل نمود.

محصولات در موکازمتیک پوست چرب و مستعد آکنه:

افراد دارای پوست چرب باید از محصولات درمو کازمتیک مناسب پوست چرب استفاده کنند. زیرا این محصولات اعم از کرم، کرم ژل یا فلوئيد مرطوب کننده، ضدآفتاب شوینده ها حاوی ترکیباتی هستند

که علاوه بر کنترل چربی پوست، از ايجاد جوش نيز جلوگيري ميكنند.همچنین برخی محصولات در موکازمتیک ضد جوش در فرمهام ضد جوش یا محلول های موضعی ضد جوش نیز موجودند که به طور اختصاص کنترل آکنه به کار می روند.

این محصولات باید حاوی ترکیباتی باشند که حداقل برروي يكي از چهار عامل اصلی ایجاد آکنه که پیش تر اشاره شد، اثر گذاشته و آنها را مهار کنند.

لذا، ترکیبات موضعی مهار کننده آکنه از یک یا چند روش زیر عمل می کنند: 1- لایه برداری ۲- مهار سبوم (چربی) ۳- مهار باکتری ٤-مهار التهاب

ترکیبات در موکازمتیک مهار کننده آکنه

١- ترکیبات لایه بردار
اختلال در پوسته ریزی طبیعی موجب تجمع پوست های مرده، پوسته پوسته شدن و ناهموار شدن پوست می شود.

در چنین شرایطی برای کمک به تسریع پوسته ریزی از لایه بردار استفاده می شود. همچنین، آبرسانی و مرطوب نگهداشتن پوست یکی از بهترین راه ها برای کمک به پوسته ریزی طبیعی می باشد.

پوسته ریزی طبیعی از درون به بیرون انجام می شود و یک فرایند فعال است، در حالیکه لایه برداری به کمک ترکیبات لایه بردار، از بیرون به درون انجام می شود و یک فرایند غیرفعال است.

برای لایه برداری پوسته های مرده از ترکیبات مختلفی در محصولات آرایشی بهداشتی استفاده می شود که در مطلب لايه بردارها كاملا معرفي شده اند.
٢-تركيبات مهار كننده ترشح سبوم اضافي
هورمون هاي جنسي نقش مهمي در تحريك غدد سباسه دارند.به طوريكه يكي از مهمترين دلايل زياد بودن ترشح سبوم در برخي افراد،زياد بودن ميزان DHT است.

از آنجا كه تبديل تستوسترون بهDHT در غدد سباسه به كمك آنزيم
٥-آلفاردوكتاز نوع1 انجام ميشود،لذا تركيباتي همچون زينك پي سي اي كه ميتواند آنزيم ٥-آلفا ردوكتاز نوع1 را مهار كرده و مانع تولید بیش از اندازه سبوم و چربی شود،

از بروز جوش جلوگیری کرده و يا جوش را مهارمی کند. همچنین مشخص شده، مصرف خوراکی و موضعی
نیاسین آمید(ویتامينB3)با مهار ترشح سبوم و کاهش التهاب، در بهبود آکنه به ویژه آكنه التهابی موثر است.

ایزوترتينوئين نيز یک رتینوئید خوراکی با نام های تجاری آکوتان و روآکوتان است که موجب کاهش سبوم و نیز مهار باکتری مولد آکنه شده و برای درمان آکنه های شدید به کار می رود. البته اين دارو به دلیل داشتن عوارض جانبی زیاد، حتما باید تحت نظر پزشک مصرف شود.

۳- ترکیبات مهارکننده باکتری
ترکیباتی که بتوانند باکتری های مولد آکنه و جوش را از بین ببرند، در درمان جوش بسیار موثرند.

مصرف خوراکی برخی آنتی بیوتیکها از جمله تتراسایکلین ها که توسط پزشک توصیه میشود و نیز مصرف موضعی محلول آنتی بیوتیکهایی همچون کلیندامایسین و اریترومایسین ، در بهبود جوش بسیار موثرند.

همچنین، مشخص شده مصرف خوراکی زینک (روی) با مهار باکتری مولد آکنه و التهاب در کاهش آکنه به ویژه از نوع التهابی موثر است.

یکی از ترکیبات ضد باکتری موضعی بسیار موثر و رایج، بنزوئیل پراکساید است که اثر ضد التهابی نیز دارد و معمولا در آکنه های متوسط تا شدید، به صورت ترکیبی و موضعی همراه با آنتی بیوتیک های فوق به کار می رود.

سولفور (گوگرد) و سدیم سولفاستامید نیز از دیگر ترکیباتی هستند که باکتری مولد آکنه را از بین می برند.

اما یکی از بهترین ترکیبات ضدمیکروبی طبیعی، روغن درخت چای است که از برگ درخت بومي استراليايي به دست مي آيد و دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچی می باشد؛

لذا برای درمان آکنه که آن باکتری پروپیونی آکنه است و نیز برای بهبود عفونت های قارچی بسیار مفید است. جدیدترین ترکیبات ضدباکتریایی نیز ترکیبات پری بیوتیک، پروبیوتیک و پست بیوتیک هستند که به طور اختصاصی تنها باکتری های بیماریزا را از بین می برند،

بدون اینکه باکتری های مفید را از بین ببرند و حتی موجب تقویت باکتری های مفید نیز می شوند.

۴- ترکیبات مهارکننده التهاب
ترکیبات «ضد التهاب» با مهار التهاب، اثر «التیام بخش» داشته و به درمان جوش کمک می کنند.

تحقیقات نشان داده که «آز لائیک اسید»، بر روی هر چهار عامل ایجاد آکنه موثر است و اثرات ضد باکتری، تنظیم پوسته ریزی، مهار سبوم و ضد التهابی آن ثابت شده است.

 

 

برچسب ها: بدون برچسب

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *